7 ting du bør se etter når du skal kjøpe varmepumpe

Varmepumper har blitt stadig mer populære som en energieffektiv måte å regulere temperaturen i hjemmet, da effekten de leverer er langt høyere enn strømforbruket.

Det finnes ulike typer varmepumper, inkludert luft-til-luft, luft-til-vann, og væske-til-vann-varmepumper. Hver type har sine egne fordeler og ulemper, og det er viktig å velge den som passer best for ditt behov. Luft-til-luft-varmepumper er det som er desidert mest vanlig i norske hjem, da de er gode på å regulere innetemperaturen og passer best for boliger som benytter elektrisk oppvarming. Luft-til luft varmepumper er også det rimeligste alternativet og de som er enklest å installere. Varmepumpene fra Mill er av denne typen, og er tilgjengelig hos Obs Bygg og Power.

Med en varmepumpe i hus, sikrer du en lun og jevn oppvarming gjennom den kalde vinteren, samt behagelig kjøling om sommeren. Men med så mange alternativer tilgjengelige, er det fint å vite hva du skal se etter når du skal velge en varmepumpe. Her er noen vesentlige faktorer du bør vurdere.

1. Energieffektivitet

Energieffektiviteten til en varmepumpe er en viktig faktor å vurdere, da den vil påvirke strømregningen din. Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) viser forholdstallet mellom varmeeffekt og strømforbruk gjennom et helt år, og Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) viser det samme for kjøling. Jo høyere disse tallene er, desto mer effektiv er varmepumpen. En varmepumpe med en SCOP på 5 betyr at den leverer fem ganger så mye varme, som strøm den forbruker.

Det er likevel verdt å merke seg at det ikke utelukkende er SCOP og SEER som avgjør om en varmepumpe er effektiv. Alle varmepumper er energieffektive i sin natur og har vanligvis en SCOP mellom 4 og 5. Hvis man regner om SCOP til energieffektivitet i prosent vil man se at det er ganske liten forskjell i effektivitet for SCOP-verdier i sjiktet mellom 4 som tilsvarer 75% energieffektiv, og 5 som tilsvarer 80% energieffektiv.

Det vil si at man også bør se etter andre egenskaper for å måle effektiviteten til en varmepumpe, som for eksempel lufsstrømmengde som viser til distribusjonen av varme og kulde i hjemmet, samt styringsmulighetene som også kan redusere strømforbruket betydelig.

2. Luftstrømmengde

Luftstrømmengden er avgjørende for å sikre at varmepumpen kan levere tilstrekkelig varme eller kjøling til rommet. Sjekk spesifikasjonene for varmepumpen for å finne ut hvor mye luft den kan flytte per time. Dette vil hjelpe deg med å vurdere om varmepumpen er egnet for rommet eller området du ønsker å installere den i.

Mill Compact Pro WiFi varmepumper har blant markedets høyeste luftstrømmengder, som sikrer svært god distribusjon av varme og kjøling i hjemmet ditt. Modellen MHP5200 har en luftstrømmengde på 800 m³/t som betyr at den er egnet for areal opptil 100 m², og modellen MHP7400 har en luftstrømmengde på 950 m³/t og passer areal opptil 170 m².

 

3. Utviklet for nordisk klima

Velg en varmepumpe som er egnet for nordiske forhold, slik at du sikrer at den er effektiv også ved lave vintertemperaturer. Effekten synker i takt minusgradene, så det er viktig å se på hvor mye kapasitet varmepumpen leverer ved for eksempel -7°C og -15°C, avhengig av hvilken temperatur som er mest vanlig der du bor. Mill Compact Pro WiFi varmepumper er fabrikktestet ned til -30°C og er svært effektive også ved lave temperaturer. Modellen MHP7400 gir hele 4740W ved -15°C.

4. Størrelse og kapasitet

Det er viktig å velge en varmepumpe som passer til størrelsen på rommet eller området du ønsker å regulere temperaturen i. En varmepumpe som er for stor, vil være overdimensjonert og kan føre til unødvendig strømforbruk, mens en som er for liten, kan kjøre kontinuerlig og ikke oppnå ønsket temperatur. I tillegg kan det være en fordel å velge en varmepumpe med et kompakt design som gjør det enklere å finne en gunstig plassering i boligen din. Varmepumpene fra Mill leverer høy kapasitet i et kompakt design. Innedelen er blant de mest kompakte på markedet og er opptil 20% mindre enn andre varmepumper med tilsvarende kapasitet, som gjør den svært plasseringsvennlig. 

 

5. Enkel styring

Velg en varmepumpe med styringsalternativer som passer dine preferanser og behov for komfortabel og energisparende temperaturregulering. Mill Compact Pro WiFi varmepumper kan enkelt styres med Mill-appen, samme app som styrer Mill WiFi varmeovner. På den måten sikrer du full oversikt over oppvarmingen av boligen din i én og samme app. For best mulig utnyttelse og komfort anbefales det å kombinere varmepumpe (for åpne rom) med panelovner (i avgrensede rom). Slik oppnår man mest nøyaktig temperatur og kostnadseffektivitet. Sett opp et ukeprogram i Mill-appen slik at temperaturen automatisk tilpasser seg dine daglige rutiner, så du unngår unødvendig strømforbruk når du er borte og mens du sover. Mill-appen er den mest populære og brukervennlige varmestyringsappen på markedet ifølge kundeanmeldelser i Google Play og App Store. 

6. Støynivå

Støynivået til varmepumpen er også noe man bør merke seg, spesielt hvis den skal installeres i et rom der du ønsker ro og stillhet. Sjekk varmepumpens desibelnivå og se om den har en sovefunksjon som kan redusere støynivået når du trenger det mest, for eksempel om natten. Mill varmepumper har et lydnivå som på det laveste er like stille som en lett bris. Med app-styring som Mill varmepumper tilbyr, kan du også enkelt tilpasse ukeprogrammet slik at oppvarming og nedkjøling med full viftehastighet skjer før du kommer hjem, eller før du skal sove, slik at du sikrer lavt støynivå og behagelige temperatur når du er i rommet.

7. Garanti og vedlikehold

Sjekk garantibetingelsene for varmepumpen du vurderer å kjøpe. En solid garanti kan gi deg trygghet i tilfelle det oppstår problemer med enheten. I tillegg er regelmessig vedlikehold avgjørende for å sikre at varmepumpen fungerer effektivt over tid. Spør installatøren om vedlikeholdsråd og planlegg rutinemessige sjekker. Mill tilbyr markedets lengste garanti på hele 8 år. Garantien forutsetter regelmessig filterrengjøring og godkjent service hvert andre år.

 

Ved å ta hensyn til disse egenskapene når du velger en varmepumpe, kan du sikre at du får en enhet som passer dine behov og gir deg energieffektiv og pålitelig temperaturregulering i hjemmet ditt. Med riktig valg kan en varmepumpe være en flott investering for komfort og energieffektivitet i ditt hjem.